امام عصر(ع)، حضرت زهرا(س) را الگوی خود قرار داده اند
یک پژوهشگر دینی ضمن اشاره به روایت امام عصر مبنی بر الگو قرار دادن حضرت زهرا (س)، تأكيد كرد: كسي ميتواند الگو باشد كه كاملترين امتيازات را داشته و در سطح جامعه بشري از همه كاملتر باشد.
حجتالاسلام علي صحت تبريزي در گفتوگویی، به تشريح چرايي بيان فضائل ائمه اطهار (ع) در تمام دورانها پرداخت و گفت: برخي نسبت به بيان فضايل معصومين خرده و ايراد ميگيرند و اين در حالي است كه بيان اين بحثها آثار مفيدي براي پيروان اسلام دارد.
وي ادامه داد:
يكي از فوايد ذكر فضايل، يافتن معرفت و شناخت بيشتر نسبت به ۱۴ معصوم (ع) است. همچنين هنگام بيان اين فضايل، ميتوانيم از سيره ائمه معصومين (ع) الگوبرداري كنيم.
اين دينپژوه افزود: البته فايده سوم بيان فضايل اين است كه هنگام انجام اين عمل، خداوند براي انسان ثواب و پاداش محسوب ميكند.
صحت تبريزي همچنين درباره بحثهاي مربوط به خانواده سالم و انتخاب الگو براي خانوادهها گفت: به طور كلي به خانوادهاي خوب ميگويند كه اعضاي خوبي براي هميشه تاريخ داشته باشند. نمونه موجود اين خانواده، هم از نظر ظاهري و هم از نظر غيبي را ميتوان در خانه حضرت زهرا (س) مشاهده كرد.
وي تصريح كرد: از نظر غيبي، حضرت زهرا (س) مقام عصمت و ولايت دارد و از نظر ظاهري با آنكه كوچكترين خانواده از نظر ظواهر مادي است، پربركتترين خانواده در دنياست. به همين دليل است كه ميتوان خانواده حضرت زهرا (س) را به عنوان شايستهترين الگو براي خانوادهها معرفي كرد.
اين واعظ مجالس مذهبي تهران در ادامه سخنان خود در خصوص شايستگيهاي معرفي خانواده الگو اظهار كرد: خانوادهاي شايسته الگو شدن است كه اعضاي آن كاملاً از همديگر رضايت داشته باشند و اين نكته مهم در زندگي و خانه پرمهر حضرت فاطمه (س) وجود داشته است.
وي به حديثي از امام زمان (عج) اشاره كرد و گفت: امام زمان (عج) ميفرمايد «وفي ابنة رسول الله(ص) لي اسوة حسنة» يعني در وجود فاطمه زهرا (س) براي من الگو و سرمشق زيبايي است. اين به آن معني است كه امام عصر (عج) حضرت زهرا (س) را الگو قرار ميدهد.
صحت تبريزي تأكيد كرد: كسي ميتواند الگو باشد كه كاملترين امتيازات را داشته و در سطح جامعه بشري از همه كاملتر باشد.
وي افزود: پيامبر (ص) در حديثي به اين تكامل حضرت زهرا (س) اشاره كرد و فرموده كه «و لو كان الحسن شخصاً لكان فاطمه» يعني اينكه اگر خوبيها در يك شخص جمع ميشد، آن شخص فاطمه ميشد. بنابراين چون برترين فضايل را دارد، شايستگي الگو شدن براي همه را دارد.
صحت تبريزي در ادامه سخنان خود اظهار كرد: هر الگويي كه در دنيا به خاطر داشتن فضايلي خاص مطرح ميشود، بعد از مدتي جاي خود را به الگوي ديگري ميدهد كه اين موضوع درباره ائمه معصومين و شخص حضرت زهرا (س) صدق نميكند و در تمام شاخصههاي الگويي بالاتر از آنها وجود ندارد.
وي افزود: تمام وجهه و شاخصههاي الگو شدن به بهترين شكل ممكن در شخصيت حضرت زهرا (س) جمع شدهاند.
صحت تبريزي به بيان اين شاخصهها پرداخت و گفت: صفت شجاعت حضرت زهرا (س) هنگام دفاع ايشان از ولايت بروز پيدا كرد و هنگامي كه به مدت ۳ روز متوالي افطار خود، همسر، فرزندان و كنيزان را به شخص فقيري داد، سخاوتش مشخص شد و حتي آيه «هل أتا» نازل شد.
وي در توضيح سخنان خود افزود: كتابي به نام «صحيفه حاكميه» وجود دارد كه مأخذ علم ائمه اطهار است. در احاديث اشاره ميشود كه امامان ميگويند اين جمله را از صحيفه حاكميه و از مادرمان حضرت زهرا (س) نقل ميكنيم. اين نكته اثبات كننده جايگاه علمي بانوي بزرگ اسلام است.
صحت تبريزي ادامه داد: در پاكدامني و حيا چون نامحرمي را نديده بود و نامحرمي هم او را رؤيت نكرده بود و در خطابه و سخنوري كه يكي از بليغترين خطبهها را در اوج مصيبت بيان كرده بود، و در رحمت كه از پيامبر (ص) ميخواهد، مهريه او را خدا شفاعت گناهكاران امت در روز قيامت قرار دهد، از جمله شاخصههاي برتر وي براي الگوي هر زن و مرد مسلمان شدن است.
وي همچنين با بيان اينكه جايگاه حضرت زهرا (س) مورد قبول مسلمانان اهل سنت است، گفت: البته در كتاب صحيح بخاري، كه دومين كتاب ارزشمند اهل سنت پس از قرآن است، حدود ۲ هزار حديث از عايشه، همسر پيامبر (ص) نقل شده، اما از حضرت زهرا (س) هيچ حديثي ذكر نشده است.
اين دينشناس و واعظ مذهبي در ادامه سخنان خود تأكيد كرد: اگر دفاع حضرت زهرا (س) از اميرالمؤمنين (ع) نبود، تقريباً مسأله ولايت و اهل بيت از بين رفته بود.
وي به تأثيرگذاري نقش حضرت زهرا (س) در دفاع از ولايت در نسلهاي بعدي گفت: اين اقدام حضرت زهرا (س) در حقيقت يك تعرض به حاكماني بود كه خودشان را سالم و كامل نشان ميدادند و بعدها در جوامع بشري اين نكته تسري پيدا كرد كه به حاكميت كساني كه خود را آسماني ميدانند، ولي در حقيقت اهل جور و جفا هستند، تعرض شود.
وي گفت: حضرت زهرا (س) اولين شخصي است كه به اين گونه حاكميتها در اسلام معترض ميشود و اولين كسي است كه در راه ولايت و دفاع از آن به شهادت ميرسد.
حجتالاسلام علي صحت تبريزي سخنان خود را با بيان حديثي از امام صادق (ع) به پايان رساند و گفت: امام صادق (ع) فرمود: «فاطمة هى الصديقة الكبرى و على معرفتها دارت القرون الاولى» (فاطمه صديقه كبري است و بر محور معرفت او همه عالمهاي گذشته برقرار بوده است.)