میخوای بدونی...؟!
روزه داران گرامی…
در ماه مبارک رمضان مزاج گرم وخشک روزه داری بر تمامی بر مزاج ها قالب میشود وتاثیرات ژرفی بر بدن وروح انسان باقی میگذارد. بنابراین درطول سال وبرای درمان بیماری ها از گرسنگی به عنوان یک روش استفاده نمود وبردانش روز طب سنتی افزود.
َپیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) فرموده اند:
َهر چیزی زکاتی دارد وزکات بدنها روزه است.
ویژگی های خاص روزه داری
به نظر ما از ویژگی های خاص روزه داری همانا غلبه مزاج گرم خشک است که در ریز ترین ودر بین ریز ذره های بدن آتشی مقدس وپاک کننده ایجاد میکند وبدین ترتیب آنچه از طریق مسهل ،انفیح،حجامت،فصد،زالو درمانی،حقنه،آبزن،قی آوری هاو.. هنوز پاک سازی کامل نشده است، به وسیله روزه پاک سازی شده وپس از گذشت یک ماه از زمان روزه داری ،روزه دار بدنی جوان ونو مانند آنکه تازه خلق شده زندگی جدیدی را شروع میکند وبرای تاکید براین سلامتی وبه شکرانه آن زکات فطره میپردازند. مگر نه اینکه زکات فطره زکات سلامتی بدن است؟
توصیه های غذایی ورفتاری برای مزاج های گوناگون در ماه مبارک رمضان
مزاج های گرم وخشک:
صاحبان این مزاج، لاغر اندام ،استخوان بندی کشیده ومحکم دارند.به مزاج های تند وعصبی مشهور اند وبسیار عجول وشتابزده عمل میکنند. خوابشان کم ،وزنشان چندان زیاد نمیشود.نبض وگرمای بدنشان بالاست وداری پوست خشک ورگ های برآمده هستند. به این نوع افراد توصیه میشود در ماه مبارک رمضان از خوراکی های زیر استفاده کنند:
1- از مصرف مواد خشک به افراط اجتناب کنند.
2- از مواد نفاخ نیز باید اجتناب کنند.
3- میوه های مرطوب وآبدار را بخورند ومیوه های سرد وگرم را با هم میل کنند.
4- سبزی مانند گشنیز، خرفه، کاسنی برگ لطیف انگور توصیه می شود.
5-غذاهای مزاج های گرم خشک باید بیشتر رقیق ومرطوب ولعاب دار وحاوی سبزیجات پخته ونا پخته باشد تا رطوبت بدن را تاحد ممکن حفظ نماید.
6-از آب برنج آبکش استفاده کند.
7- از نیم روتخم مرغ آب پز سفت اجتناب کند بلکه از تخم مرغ نیم پز که زرده شل دارد استفاده کند.
مزاج های گرم و تر:
صاحبان این مزاج گرایش به چاقی دارند، گوشت تنشان از صاحبان مزاج های دیگر بیشتر است، استعداد چاقی آنها بیشتر بر تولید گوشت تکیه دارد.اما اگر زیاد سردی بخورند ذخیره چربی در اطراف شکم ،رانها،سایر اندام هاخواهد داشت. خواب خوبی دارندوزود به خواب میروند. خر وپف در این مزاجها بیشتر از مزاج های دیگر است نرم خو ومهربانتر از مزاج های دیگر هستند، بدنشان همیشه گرم است.
1- از خواب زیاد اجتناب کنند.زیرا باعث کم ذهن شدن و کم حافظه شدن می شود.
2.نیمه های شب برای کار عبادی از خواب برخیزند یا حداقل یک ساعت مطالعه قرآنی یا علمی داشته باشند، بعد از سحر نخوابند، خواب طولانی بعد از سحری برایشان مفید نیست مگر اینکه خواب قیلوله باشد.
3.حجم غذا را کاهش دهند و کم ترین مصرف غذایی را داشته باشند از غذاهای خشک و کم حجم استفاده نکنند.
4.از میوه ها و سبزیجات دارای طبیعت سردوسرد وخشک بیشتر استفاده کنند.مانند لوبیا، کاسنی،ترب سیاه و سفید و قرمز،کاهو و…
5.از آب انار و رب انار و رب ریواس و رب آلو برای رفع عطش استفاده کنند.
مزاج های سرد و خشک
صاحبان این مزاج گاهی چاغ گاهی لاغر هستند. اشتهای نامرتب و ریزه خواری دائمی دارند. بسیار رویایی و زود رنج و عاشق پیشه هستند.پوستشان خشک و حساس است.
1. از مصرف مواد خشک به افراط اجتناب کنند.
2. غذاخهای گوشتی بدون برنج زیاد استفاده کنند.
3. میوه های گرم مانند خربزه، انجیر سفید و قرمز، انگور مصرف کنند.
4. سبزیجات گرم مانند: ریحان، پیازچه ، شاهی ، شوید زیاد مصرف کنند.
مزاج های سردوتر
صاحبان این مزاج به چاقی گرایش دارند،بلغمی مزاج هستندواغلب چاقی آنها در پهلو،شکم وباسن وجود دارد.تنبل وپرخواب وکم تحرک هستند.گوشت تنشان شل ولخت است.سرعت انتقال مفاهیم در ذهنشان پایین است،فراموشی داند وسرعت حرکتشان آرام است. از گرما خوششان می آید واز سرما گریزان هستند.
1-از خواب زیاد بپرهیزند مانند مزاج گرم وتر.
2-بعد از سحری نخوابند وحداقل یک تا یک ونیم ساعت خواب بین سحر وبیداری داشته باشد.
3-حجم غذا هارا کاهش دهند وکم ترین مصرف غذایی ممکن را داشته باشند.
4- از میوه ها وسبزیجات گرم،گرم وخشک استفاده کنند.مانند: خرما،سیب،انجیر،خربزه.
5-غذا های گوشتی مانند:کباب بلدرچین،کبوتر،گوسفند استفاده کنند به همراه کمک غذایی مانند:ریواس، رب انار و…
برگرفته از کتاب های : از هلال ماه تازکات فطره ،رمضان _تغییرات مزاجی
گرد آورندگان :فاطمه تجری- محدثه مسکین- حدیثه یگانه پور