ورزش وتندرستی در اسلام
مقدمه
دین مبین اسلام برای مراقبت از تن و روح آدمی اهمیت فراوانی قائل شده است و انسان را به رعایت اموری موظف کرده که سلامت جسمی و روحیش را تامین می کند .
در بینش اسلامی ، بدن هدیه ای است ، لذا باید انسان از این هدیه الهی است لذا باید انسان از این هدیه به لحاظ جسمی و چه روحی مراقبت کند که انجام حرکت ورزشی یکی از عواملی است که ما را به این نقطه از هدف می رساند زیرا با مطالعه سخنان رسول گرامی اسلام و ائمه اطهار مشاهده می کنیم این بزرگوران نیز افراد را به فعالیت هایی از قبیل مسابقه دو ، اسب سواری ، تیراندازی و شنا ترغیب و دعوت می کردند و هدف از انجام این امر حفظ سلامتی و در نتیجه حرکت به سوی کمال می دانستند مانند ؛
1-امام علی(ع) می فرمایند : پرودگارا ! اعضا و اندام مرا در طریق نیرومند گردان و اعصاب و افکارم را بر عزم و استواری محکم فرما .(مفاتیح الجنان / دعای کمیل )
2- و در جای دیگر می فرمایند : توجه داشته باشید که از جمله نعمت های الهی گشایش در امور اقتصادی است و برتر از توسعه اقتصادی ، سلامتی بدن می باشد و برتز ار سلامتی بدن پرهیزکاری دل است . (غرر الحکم / ج2/ص337)
3-امام رضا(ع) می فرماید : ورزش کنید ، بازی کنید ، زیرا من دوست ندارم بیحالی شما در امور دینی و شرعی اثر منفی بگذارد . (میزان الحکمه / ج 8 / ص 534)
4- پیامبر اکرم(ص) می فرماید : بهتر از دارایی فراوان ، تندرستی است .ragan.mihanblog.com)پ)
آثار و فواید ورزش:
1-ورزش کردن باعث بهتر شدن قدرت انقباض و نظم ضربان قلب می شود .
2-افزوده شدن فعالیت غدد داخلی در اثر رسیدن اکسیژن بهتر و بیشتر به تمامی نسوج و رشد و نمو بهتر بدن
3-بهترشدن قوه جذب و دفع
4-عادت کردن بدن به نفس تنگی در برابر مختصر فعالیت و زیاد نشدن ضربان قلب و دیرتر خسته شدن و عرق نکردن
5-آسان تر شدن کارهای فکری و به وجود آمدن هماهنگی بین اعصاب و مراکز عصبی و تقویت اعصاب
6-ابتداء کمتر به بیماری سنگ کلیه و اختلالات مشابه
7-ایجاد تمیزی در پوست بدن با عرق کردن
8-جلوگیری از بالا رفتن فشار خون
دو فایده مهم و اساسی ورزش:
1-اطلاعت و بندگی خدا
اینکه در دعا می خوانیم : الهی قو علی خدمتک جوارحی ؛ خدایا اعضاء و جوارح من را در راه خدمت خودت قوی و نیرومند گردان. یا می خوانیم ؛ اللهم قونی فیه علی اقامه امرک ؛ خدایا مرا در این روز (چهارم ماه مبارک) برای انجام فرمانت قوت ببخش و اینکه خداوند بنده نیرومندش را دوست دارد . و امام علی(ع) می فرمایند : « اوقی الناس ، اعظمهم سلطانا علی نفسه ؛ قویترین مردم کسی است که تسلطش بر خویش بیشتر باشد .
آنچه که می توانیم از این بیانات استنباط کنیم آن است که انسان برای غلبه بر نفس و اطاعت و بندگی خداوند باید از نیرو و قدرت قوی جسمی و روحی برخوردار باشد که این امر می تواند از طریق ورزش تامین شود .
2- تقویت سیتم عصبی و شادابی روح و روان
ورزش متعادل سیستم عصبی انسان را تقویت می کند وقتی سیستم عصبی تقویت شد کارهای فکری آسانتر انجام می شود .یکی از دستآوردهای زندگی ماشینی هیجان و اضطراب و استرس است . ورزش وسیله ای برای کنترل این هیجانات می باشد . حین ورزش ، ترشح میانجی های عصبی و شبه مرفین ، در خون افزایش یافته و با اثرات ضد درد خود قادرند در فرد ورزشکار نشاط را ایجاد کنند . کسالت و بی نشاطی دشمن کار و فعالیت و رسیدن به قله های موفقیت می باشد .
امام صادق(ع) می فرمایند : « عدو العمل الکسل ؛ دشمن کار و تلاش کسالت و تنبلی است » . (میزان الحکمه / ج8 / ص 393)
روزی پنج دقیقه حداقل ورزشسبب می شود که انسان احساس سستی ، تنبلی ، کسالت ، بیحالی و بی حوصلگی نکند و شاداب ، سرحال و با نشاط باشد . درآمدی بر ورزش در اسلام (محمد حسین توحیدی اقوم /ص 32 و 33)
امام علی (ع) و استعداد یابی در ورزش
امام علی (ع) می فرمایند : بدن تو مرکب سواری تو است اگر بیش از طاقت و ظرافت بارش کنی او را خواهی کشت و اگر با او مدارا کنی باقی خواهی ماند . (غررالحکم /ج2/ص607/ح3643)
آنچه از این حدیث می توانیم استنباط کنیم آن است که انسان باید در ورزش قوا و نیروی جسمی و روحی خود را در نظر بگیرد و با توجه به این امر ورزش خود را انتخاب نماید .
ورزش در کلام رهبری:
1-مقام معظم رهبری ؛ اگر در یک جمله کوتاه از من بپرسند که شما از جوان چه می خواهید خواهم گفت : تحصیل ، تهذیب ، ورزش .anjoman.tebyan.net) )
2- مقام معظم رهبری ؛ ورزش اطمینان و اعتماد به نفس در انسان ایجاد می کند . جوان را به خودش مطمئن و خاطر جمع می کند . خاصیت طبیعی ورزش این است که آنها را از حالت خموده و رکود بیرون می کند . anjoman.tebyan.net))
3- مقام معظم رهبری ؛ اگر بخواهیم جسم را به قدرت ، به زیبایی ، به توانایی ، به روز قدرتها و استعدادهای گوناگون برسانیم باید ورزش کنیم .
((منابع در خود متن وجود دارند.))