پیامهای اخلاقی تربیتی سوره یوسف
چکیده:
پژوهش حاضر زندگی حضرت یوسف علیه اسلام بر طبق آیات قرآن مورد بررسی قرار گرفته که زندگی حضرت را از دوران کودکی تادوران صدارت بیان می کند که حضرت یوسسف علیه اسلام به عنوان الگویی برتر معرفی می گردد رسیدن او به درجات عالیه در گرو ایمان و توکل بر خداوند منان بود .
در ادامه پژوهش پیام های اخلاقی و تربیتی در بعد فردی ، خانوادگی ، حکومت و اجتماع مورد بحث قرار گرفته است که پیام های فردی آن شامل عوامل هدایت چون صبر ، تهذیب نفس ، عفت و پاکدامنی و... و عوامل گروهی مانند حسادت ، دورغ تهمت و غیره …. می باشد سعادت و بدبختی انسان در گرو این دو عمل به وجود می آید . از جمله پیام های دیگر پیامهای خانوادگی می باشد که شامل حقوق والدین بر فرزندان مشتمل بر احترام و تکریم پدر و مادر و اطاعت از اوامر والدین کمک کردن به والدین و غیره …وحقوق فرزندان بروالدین می باشد هچون برقراری روابط عاطفی – عدم تبعیض بین فرزند مدیریت بر فرزندان و غیره است . اگر والدین و فرزندان در روش زندگی خود این حقوق را به خوبی اجرا کنند والدین فرزندان را به تربیت واقعی نائل می کنند و فرزندان هم در قبال حقوق والدین می توانند به اجرهای معنوی دست پیدا کنند .
پیام اجتماع وحکومت از جمله پیام های دیگر است که شامل روابط اجتماع چون صله رحم معادن نوازی و رعایت حقوق احترام به افراد و غیره و روابط حکومت شامل عدالت محوری شایسته سالاری امانت داری و غیره است با قرار دادن این پیام ها به عنوان الگو در مسیر هدف انسان می تواند به آن اهداف عالیه دست پیدا کند . روش کار
در این پژوهش به صورت تفسیری می باشد از مهمترین تفاسیر استفاده شده در این پژوهش المیزان ، تفسیر نور و نمونه می توان اشاره کرد .
نتیجه:
تک تک آیات قرآن درس و پیام است برای همه مردم از جمله سوره یوسف که هریک از آیات آن دریای بیکرانی است و هزاران نکته دردل خودجای داده است.
دراین پژوهش ، بعضی ازفضیلتها و رذیلت های اخلاقی و تربیتی بیان شد که اگر انسان در پای درس این آیات بنشیند واز چشمه سار آن خود را سیراب کند ، به کمال تربیت اسلامی نائل می گردد .
سرگذشت زندگی حضرت یوسف علیه السلام در بخش اول بطور اجمالی مورد بحث قرار گرفته که بیانگر آن است که انسان می تواند در زندگی شخصی خود ، در مسائل و سختی ها با چنگ زدن به ریسمان الهی از بلاها و افکار شوم منافقین بدور باشد .
در بخش دوم نمایی از پیام هایی که در زندگی حضرت یوسف (ع) رخ داده به تصویر کشیده شده است که متشکل از عوامل هدایت و عوامل گمراهی است که تمسک به آن گاه انسان را به کمال و گاه به نابودی می کشاند. مانند حضرت یوسف (ع) که به کمال رسید و در مقابل دشمنان او به نابودی رسیدند .
بخش سوم نمایی از پیامهای اخلاقی و تربیتی در بعد خانواده است که از نتایج آن می توان به برخورد صحیح و درست و عدم تمایز بین فرزندان در تربیت آنها و همچنین احترام به والدین برای نیل به درجات عالی اشاره نمود. رعایت حقوق و قوانین برای بهتر شدن روابط خود با دیگران و انتخاب شخصی مدیر و ملزم به ضوابط و حقوق از آموزه های اخلاقی تربیتی در بعد حکومت و اجتماع در بخش چهارم است .