انواع نفوذ
نفوذ و انواع آن از نگاه مقام معظم رهبری
در این روزها مساله نفوذ ، داغ ترین و مهمترین مساله اخبار و خبرگزاری ها در کنار مساله هسته ای است. هشدارهای متعدد مقام معظم رهبری گواه عمق نگرانی ایشان از این مساله و نزدیک بودن خطر می باشد. ایشان در تعدادی از سخنرانی های خود مساله نفوذ و انواع آنرا تشریح نموده اند. از آنجا که این سخنان به صورت پراکنده مطرح شده است سعی می نماییم تا با جمع بندی آنها به تعریف مشخص و جامعی از نفوذ و انواع آن از نگاه مقام معظم رهبری دست یابیم.
به اعتقاد مقام معظم رهبری ، دشمنان نظام میلیاردها دلار هزینه می کنند تا در کشور ما اقدام به نفوذ نمایند. این اقدام نه فقط در عرصه و زمینه ای خاص بلکه در عرصه های متعدد صورت می پذیرد. آنها در هر عرصه اهداف مشخص خود را دارند. حضرت آقا در تعدادی از بیانات انواع نفوذ را به چند گونه تقسیم می نمایند که عبارتند از:
1-نفوذ موردی(فردی)-—» ساده ترین شکل نفوذ همین نفوذ موردی می باشد که در آن دشمن جاسوس یا جاسوسانی را در لباس دوست وارد دستگاه مورد نظر می کند و سعی می کند تا از طریق آنها به اهداف خود برسد. هدف در این مدل از نفوذ گاه کسب اطلاعات و یا ارائه اطلاعات نادرست است و گاهی نیز هدف دخالت در امور تصمیم گیری است تا تصمیمات آن نهاد یا سازمان در راه منافع دشمنان گرفته شود.
2-نفوذ اقتصادی––» حوزه اقتصاد یکی از عرصه های تلاش دشمنان برای نفوذ است. در این حوزه دشمن می کوشد به گونه ای عمل نماید تا اقتصاد ایران به سمت وابستگی پیش برود و هیچگاه به خودکفایی دست نیابد. آنها سعی می کنند تا اقتصاد ایران را به دست بگیرند تا هر وقت که اراده کردند آن را هدف قرار داده و کشور را به زانو درآورند. گرچه دشمن در این عرضه تلاش زیادی می کند و هزینه های زیادی را به دوش گرفته است ولیکن این حوزه نفوذ به نسبت نفوذ در حوزه های سیاسی ، فرهنگی ، امنیتی و… از اهمیت کمتری برخوردار می باشد.
3-نفوذ امنیتی—-» در این حوزه ، نفوذ بیشتر جنبه سخت افزاری دارد و در این عرصه نهادهای نظامی و انتظامی کشور (نیروهای مسلح) باید هوشیار باشند. دشمن سعی می کند از طرق مختلف از توانایی های نظامی کشور و نیز ضعف های آن کسب اطلاعات نماید تا در زمان لازم امنیت کشور را مورد خطر قرار دهد. مقام معظم رهبری اعتقاد دارند بحمدالله دشمن در این عرصه همواره شکست خورده است.
4-نفوذ سایبری—-» دشمن در این عرصه سعی می کند اهداف مختلفی را دنبال کند. در بخشی سعی می کند تا به باورها و ارزش های ایرانی اسلامی حمله کند. در بخش دیگر می کوشد مردم کشور را از وضعیت کشور ناامید کنند و اینگونه القا کند که کشور وضع آشفته ای دارد. در بخش دیگر تلاش می کند تا با حملات هکرهای خود سایت های دستگاهها و نهادهای مختلف کشور را هک کرده و به اطلاعات لازم خود برسند. این عرصه از نفوذ مکمل نفوذ فرهنگی و امنیتی است.
5-نفوذ سیاسی—-» این شکل از نفوذ ابتدا در مراکز تصمیم گیری و اگر نشد در عرصه تصمیم سازی اتفاق می افتد و هدف از آن این است که تصمیم های مسولان بر مبنای خواست ، میل و اراده دشمن گرفته شود. نمونه ای از این نفوذ تلاش کشور انگلیس برای دخالت در هند در قرن 19 و 20 بوده است. این نفوذ به گونه ای است که مسئول مورد نفوذ گاه بدون اطلاع اقدام به تامین منافع دشمن در تصمیمات خود می کند. این عرصه از نفوذ با نفوذ موردی متفاوت است چه اینکه نفوذ موردی تنها به سیاست مرتبط نیست و در سایر حوزه ها عمل می کند ولیکن نفوذ سیاسی به صورت گسترده در ساختار سیاسی کشور صورت می گیرد.
6-نفوذ فکری-فرهنگی—-»این مدل نفوذ مهمترین عرصه دشمن برای اعمال نفوذ است و میزان دلارهایی که برای نفوذ فکری-فرهنگی خرج می شود قابل مقایسه با دیگر هزینه های نیست و بسیار بیشتر است چرا که نفوذ فکری-فرهنگی همه حوزه های جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد و به صورت یک کاتالیزور برای گسترش نفوذ دشمن در همه عرصه عمل می کند. موفقیت دشمن در این حوزه به معنای اینست که دشمن به راحتی می تواند در همه جای کشور نفوذ نماید. هدف اصلی در این مدل تلاش برای دگرگونی و تغییر ارزش ها ، باورها ، اصول ، هنجارها ، سبک زندگی و…. جامعه است. معمولا ارزش ها و باورهایی مورد نفوذ قرار می گیرد که جامعه را سرپا نگه داشته است.
7-نفوذ جریانی—–» مقام معظم رهبری در این باب می فرماید: «نفوذ جریانی، یعنی شبکهسازی در داخل ملّت؛ بهوسیلهی پول که نقش پول و نقش امور اقتصادی اینجا روشن میشود. عمدهترین وسیله دو چیز [است]؛ یکی پول، یکی هم جاذبههای جنسی. افراد را جذب کنند، دور هم جمع کنند؛ یک هدف جعلی و دروغین مطرح کنند و افراد مؤثّر را، افرادی که میتوانند در جامعه اثرگذار باشند، بکشانند به آن سمت مورد نظر خودشان. آن سمت مورد نظر چیست؟ آن عبارت است از تغییر باورها، تغییر آرمانها، تغییر نگاهها، تغییر سبک زندگی؛ کاری کنند که این شخصی که مورد نفوذ قرار گرفته است، تحت تأثیر نفوذ قرار گرفته، همان چیزی را فکر کند که آن آمریکایی فکر میکند؛ یعنی کاری کنند که شما همانجوری نگاه کنی به مسئله که یک آمریکایی نگاه میکند -البتّه یک سیاستمدار آمریکایی، به مردم آمریکا کاری ندارد- همانجوری تشخیص بدهی که آن مأمور عالیرتبهی سیا تشخیص میدهد؛ در نتیجه همان چیزی را بخواهی که او میخواهد. بنابراین خیال او آسوده است؛ بدون اینکه لازم باشد خودش را به خطر بیندازد و وارد عرصه بشود، شما برای او داری کار میکنی؛ هدف این است، هدف نفوذ این است؛ نفوذ جریانی، نفوذ شبکهای، نفوذ گسترده؛ نه موردی. اگر این نفوذ نسبت به اشخاصی انجام بگیرد که اینها در سرنوشت کشور، سیاست کشور، آیندهی کشور تأثیری دارند، شما ببینید چه اتّفاقی میافتد؟ آرمانها تغییر پیدا خواهند کرد، ارزشها تغییر پیدا خواهد کرد، خواستها تغییر پیدا خواهد کرد، باورها تغییر پیدا خواهد کرد.»