برسی عوامل رویش و ریزش جوان به لحاظ اخلاقی-فرهنگی در اسلام
چکیده:
از آنجایی که جوانان در دین مبین اسلام از جایگاه به خصوصی برخوردارند و بخش اعظم جامعه ما را جوانان تشکیل می دهند شناخت عواملی که باعث انحراف جوانان از دین می شود نقش بسزایی در جلوگیری انحراف جوانان و روی آوردن آنان به دین مبین اسلام و موجب رشد دین در آنان می شود و همین گرایش و اعتقاد به دین باعث رویش نسل جوان از جنبه های اخلاقی و فرهنگی می شود.
در این تحقیق سعی بر آن شده است که با استفاده از منابع تربیتی، اخلاقی، اعتقادی و … به بررسی عوامل موثر د ریزش و رویش نسل جوان پرداخته شود.
لذا برای رسیدن به این هدف در بخش اول این پژوهش به کلیات طرح تحقیق و مفاهیم و واژه های تحقیق پرداخته شده است و در بخش دوم آن به ویژگی های اخلاقی و فرهنگی نسل جوان و اهمیت دوران جوانی از دیدگاه آیات و روایات پرداخته می شود. و در بخش سوم آن به عوامل تأثیرگذار در رویش جوانان همچون تقویت روح ایمان و تقوا، خودباوری و اعتماد به نفس، بصیرت و بینش و … و عوامل تأثیرگذار در ریزش جوانان از دین همچون غفلت و جهل، دوستان ناباب و … پرداخته می شود.
در بخش چهارم؛ آثار و پیامدهای رویش همچون سلامت نفس و تکامل اخلاق، ایمان به خدا، حمایت از ارزشهای انقلاب اسلامی و همچنین به آثار ریزش نسل جوان که شامل غفلت از یاد خدا، کم توجهی به نعمتهای الهی، بزهکاری جوانان و … پرداخته می شود.
نتیجه گیری:
آنچه که باعث رشد و شکوفایی یک کشور می شود وجود نسلی جوان و پویا در جامعه می باشد. در مورد اهمیت این دوران باید گفت مهمترین و حساس ترین برهۀ زندگی هر فردی، دوران جوانی اوست و چون جوان در آغاز زندگی قرار دارد داشتن علم و آگاهی کافی در مورد دین برای وی بسیار حائز اهمیت است که این امر سبب تعادل یا عدم تعادل و همچنین سبب ثبات یا بی ثباتی عاطفی وی و آثار آن در جامعه می شود. قلب جوان نرم است به همین خاطر اثرپذیری بیشتری از دین را دارد چرا که طبیعت انسان در این دوران از توانایی بیشتری برخوردار بوده و چون غرق در مسائل پیچیده روزگار و حوادث فردی و اجتماعی نگشته از موقعیت بسیار مناسبی برای یادگیری بهره مند است.
یکی از مشکلات اساسی که همواره جوامع بشری با آن دست به گریبان هستند و تهدید جدی برای نسل جوان محسوب می شود پدیده دین گریزی می باشد، فزونی و کاستی در این مسئله نقش اساسی در افزایش و کاهش آسیب های اجتماعی از جمله هنجار شکنی و بزهکاری را در پی دارد به گونه ای که زندگی فرد را در اجتماع هم تحت الشعاع قرار می دهد. از جمله عواملی که باعث می شود این اتفاق بیفتد می توان به غفلت و ضعف جوان از دین و به دنبال آن پیروی از هواهای نفسانی اشاره کرد هر چند که نباید ضعف و غفلت کسانیکه خود را دیندار نشان می دهند و متولی دین محسوب می شوند را نادیده گرفت.
اما اگر جوان در کنار داشتن اعتقاد و ایمان و تقوای خداوند؛ داشتن یک الگوی صحیح، اعتماد به نفس،دوستان خوب، خانواده خوب و داشتن تربیت صحیح، استفاده مناسب از اوقات فراغت سالم و حمایت از ارزشهای انقلاب اسلامی داشته باشد می توان تردید و بی ثباتی را زائل کرده و با تعقل و اندیشه راه صحیح را انتخاب کند و در همه زمینه ها به رشد اخلاقی و فرهنگی برسد.
پژوهشگر
حمیده شاهمرادی