چرا خداوند قرآن را «ذَلِکَ الْکِتَابُ» خطاب کرد نه «هذا الْکِتَابُ»؟
«ذَلِکَ الْکِتَابُ لاَ رَیْبَ فِیهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِینَ» ﴿بقره/ 2﴾ این کتاب شکی در آن نیست، هدایت است برای مردم با تقوا.
ذلک اشاره به دور است. مشارالیه ذلک چیست؟ ذلک الکتاب. کتاب که بعد از ذلک است چرا گفته آن بلکه باید بگوید این. چرا گفته آن؟ خداوند با اسم اشاره دور قرآن را خطاب میکند، اما چرا نفرمود هذا الکتاب؟
پاسخ اول: این است که «ذلک» در این آیه به معنای «هذا» است؛ عدهای واژه شناسان احتمال دادند که اینجا ذلک به معنای «این» است.
پاسخ دوم: این است که ذلک اشاره به کتاب تورات و انجیل است. خداوند در آیات متعددی اشاره به این معنا دارد که پیامبران گذشته بشارت داده بودند که پیامبری میآید که کتابی بر او نازل میشود. پیامبران گذشته به وضوح پیامبر(صلی الله علیه آله) را مثل فرزندان خود میشناختند. «ذلک» اشاره به کتابی است که وعده داده شده بود. یعنی آن کتاب موعود این است.
پاسخ سوم: این است که ذلک اشاره به بخشی از قرآن است که در مکه نازل شده است.
شیخ طوسی بعد از اینکه این سه پاسخ را نقل میکند میفرماید که نظریه اول قویتر است چون به نظر مفسران نزدیکتر است. فخر رازی که متوفی قرن هفتم است، 7 احتمال عنوان میدارد که در آخرین آن میفرماید: قرآن حکمتهای بزرگی دارد که دست یافتن آنها بر انسان دشوار است.
قرآن هرچند از نظر ظاهری در دسترس انسان است اما حقایق آن دور از دسترس است به همین جهت «آن» گفته میشود. این احتمالی که در قرن هفتم مطرح شده را بسیاری از افراد عنوان میکنند که اشاره به معارف بلند قرآن کریم است.